zaterdag 18 februari 2017

De depressiedeal

Gisteren zag ik het woord 'depressiedeal' voorbijkomen. Van een woord als 'depressiegala' keek ik niet meer op, maar dat deed ik dus wél bij het woord 'depressiedeal'. Ik scande de stukjes. Ik las 'Schippers' en '30% minder' en meer had mijn depressieve geest niet nodig om er iets geheel eigens van te maken.

Want zeg nou zelf: bij het woord 'deal' denk je aan Teeven óf aan Linda de Mol. En laat mij nu net bij die laatste zijn blijven hangen...

Want wie kent het nu niet? De persoon die bij Linda staat en steeds koffers moet openen en dan moet beslissen of hij of zij akkoord gaat met de deal. Veel was er niet nodig voor mijn op hol geslagen geest:  '30% werden dertig zwarte (depressie hè?) Koffers. De zaal met uitzinnige mensen uit Kootwijk, Beverwijk en Alblasserdam, werden vervangen door 500 (gediagnosticeerde!) depressieve mensen. Door allemaal feitenvragen over depressie (symptomen, medicatie en bijwerkingen, percentages en ziekteverloop) blijft er één dolgelukkige depressieveling over. En deze mag met Linda de koffers gaan openen. Als je een koffer hebt geopend, is deze weggespeeld en zit deze niet meer in het spel. Zo is het bij miljoenenjacht bijvoorbeeld jammer als de vijf miljoen eruit wordt gespeeld, bij Depressiejacht is het dan weer jammer als de koffer met 'een depressievrij leven' geopend wordt.

Ik zie het zó voor me: Linda, héél enthousiast, 'en? Met welke koffer begin je?' '13' zegt de depressieve gast. De zwarte koffer wordt geopend door een GGZ-werknemer. 'Ach, wat jammer gilt Linda uit': 'EEN HEEL LEVEN GRATIS BENZO'S', heb je weggespeeld. Welke wil je nu?
'18 dan maar' verzucht de depressieveling. 'Nou,nou, niet zo somber'  lacht Linda. 'Dit is echt jouw momentje hoor.' 18 wordt geopend en 'het is fijn dat die eruit is', roept Linda. EEN GESLAAGDE SUÏCIDE zit niét meer in het spel. De depressieveling baalt.

Ook de NOOIT MEER OP EEN WACHTLIJST BIJ DE GGZ verlaat het spel evenals ALLEEN NOG SOMS EEN WINTERDEPRESSIE. De koffers raken op en de bank doet een voorstel: 30% MINDER DEPRESSIES ÉN VOOR DE HELE ZAAL ECT'. 

De depressieveling drukt op 'deal'. Keuzes maken kan hij niet en eigenlijk interesseert niks hem meer.
Linda is in extase. Ze wil nog roepen 'zie die blije gezichtjes dan', maar ze weet het in te slikken. 

Ja. Ik heb er zin in!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten